Bevorder zelfsturing

 

Maximaal Megataal zoomt in op 'denken voor, tijdens en na doen'.  Op deze webpagina vind je oefeningen, verduidelijkende filmpjes en interessante artikels en websites.

 

1. Vooraf zelfsturing bevorderen

- Vers van de pers: Kleutergewijs over vooraf zelfsturing bevorderen.

Storm in je brain: interessant artikel over brainstormen.

- Mindmappen is een krachtige techniek om informatie te verzamelen. Dit blogberichtfilmpje  en dit artikel geven je een inkijk. 

- Recent verschenen (maar nog niet kunnen lezen): Mindmappen met kleuters (M. Tuinhout, C. van der Veen, R. Hofma), in De Wereld van het Jonge Kind, jg. 2016, nr. 10, p. 22-25.  

- Juf Sandra zet volop in op brainstormen: "We hebben voor het eerst woorden gecategoriseerd. Woorden die gebrainstormd worden, worden nu op kleine blaadjes getekend, daarna gesorteerd (in categorieën). Dus woorden die samen horen omwille van een gelijk onderwerp, kleven we samen op. We geven de categorie dan een naam (en die wordt in een klein wolkje geschreven). Dan kijken we of alle kleine wolkjes iets te maken hebben met de grote wolk (het thema). Als dat zo is, dan hebben we goed gebrainstormd."

2. Tijdens zelfsturing bevorderen

- Juf Kaat geeft eerst een compliment (zie ook bij pink) en vraagt de kleuter daarna om een keuze te expliciteren.

- Twee kleuters komen tot dezelfde uitkomst, via een andere redenering. Hoewel dit filmpje bedoeld is ter illustratie van 'een probleem oplossen en laten redeneren', past het ook prima bij dit item: de juf laat de kleuters hun denkproces expliciteren. Interessant is dat er twee sporen zijn en dat juf beide sporen even waardevol vindt. (Bron: http://www.leoned.nl/pabo/mondelinge_activiteiten/praktijk/praten_over_d....)

 

3. Achteraf zelfsturing bevorderen

Hoe heb je dat gedaan, Ashne?

- De kleuters evalueren hun eigen kunstwerk.  Wat is al goed aan deze evaluatie? Wat kan beter?

 

Enkele reflectie- en evaluatietechnieken:

Reflecteren in groepjes

De kleuters evalueren zelf de zelfstandige activiteiten: met smileys, met wasknijpers.  Op deze pinterestpagina rond reflecteren vind je ook veel over evalueren en complimenten geven.

Kleutergewijs: de droomdenkstoel, de Terugkijktoren en het Klasdagboek

 

 

 

 

Extra

Een term die vaak valt, als je het hebt over zelfsturing: executieve functies. Collega Sanne Feryn werkt hier een project over uit.  Meer info: http://www.EF-bril.be

Hoe belangrijk executieve functies zijn, blijkt opnieuw in dit artikel.