Hoofdstuk 3: Naar optimale tijdsbesteding

Maximaal Megataal pleit ervoor om de effectieve onderwijstijd te verhogen.  Verleng speeltijden niet en houd gekende routines kort. Hoe en waarom, lees je in hoofdstuk 3.

Ook buitenlands onderzoek houdt een betoog voor het verhogen van de onderwijstijd door routines en overgangsmomenten kort te houden.

Tips om routines kort te houden:

- https://my.vanderbilt.edu/mnpspartnership/teaching-resources/reducing-t… deze zeer interessante website vermeldt in Teaching Resources 'the magic eight' die onderwijs aan jonge kinderen krachtig maken.  En één van die magic eight is: houd overgangen en routines kort.  Je vindt er ook tips. 

- https://www.responsiveclassroom.org/teaching-transitions 

Hoofdstuk 3 houdt verder een pleidooi om enkele onderwijsmomenten die vaak terugkomen (zoals het onthaal, het keuzemoment en de terugblik) krachtiger te maken, zodat ze meer aansluiten bij de ontwikkelingskenmerken beschreven in hoofdstuk 2.

Tips

Lees:

Deze blog van Johan De Wilde op Kleutergewijs over routines en tijdverlies.

Bastoen, S., e.a. (2009). Rituelen talig bekeken. In de reeks: Taalprikkels. Berchem: De Boeck.

De Nijs, S. & H. Peersmans (2009). Hoeken talig bekeken. In de reeks: Taalprikkels. Berchem: De Boeck.

Loman, J., Moons, C., Versteden, P. Taal de hele dag! Taal stimuleren tijdens dagelijkse routines. Nieuwsbrief Taal & Onderwijs, december 2012.

Turck, T. & Peersman, H. (2009). Kringen talig bekeken. In de reeks: Taalprikkels. Berchem: De Boeck.

VBB-OCB (2012). Minimaal MaxiTAAL. Antwerpen – Apeldoorn: Garant

Bekijk:

In deel 2 zijn heel wat filmpjes over routines en vaak voorkomende onderwijsactiviteiten opgenomen.  Hieronder vind je voorbeelden van routines die niet aan bod komen in deel 2.

Opruimen: de kinderen worden gewaarschuwd dat de opruimtijd eraan zit te komen; ze kunnen rustig afwerken (oorspronkelijke bron:https://ww;w.youtube.com/watch?v=eCIpqzEij1Y; Wat doen de kleuters; Marloes Gaarenstroom).

Geen filmpje, maar een mooi voorbeeld over zelfstandigheid tijdens het toiletbezoek op de kleuterblog Kleutergewijs, door Hilde Stroobants.